Ko visoko leti nisko pada

in story •  2 months ago 

Prilikom mog dolaska u Moskvu on me je sačekao u hotelu. Lepo me je prihvatio i objasnio mi šta se od mene očekuje. Pitao sam ga da li je građevinske struke. Odgovorio je potvrdno, ali je naglasio da je menadžer. Imao je oko šezdeset godina. Sledećeg dana shvatio sam da on i moj šef nisu u dobrim odnosima. Nakon nekoliko dana shvatio sam i veličinu te netrpeljivosti. Što se ostalih tiče sa nekima je komunicirao normalno sa nekima ne. Neki su ga poštovali samo kad je tu, a neki i kad nije tu. Zvao se Živan, a svi su mu se obraćali sa Žile. Jedan inženjer mi je rekao: „Žile je kao policajac nalazi se između vlasti i naroda“. Poređenje se moglo prihvatiti.

ptica.jpg

Imao je poverenje generalnog direktora, šta više bio mu je glavni saradnik. Mnogima se to nije dopadalo. Moj šef je naglašavao da je Živan nije inženjer već obični građevinski tehničar, da nije nikakav menadžer i da on ne može kontrolisati inženjere. Kada bi se sporečkali govorio mu je da je nepismen. Pošto se uvek trudio da prilikom odlaska na službeni put, putuje sa direktorom neki su podrugljivo govorili da je direktorov nosač kofera. Svim neprijateljima je uzvraćao indirektno. Najčešće tako što se pred direktorom kritički izražavao o njima.
Lično sam smatrao da je on dobro obavljao svoj posao. U pravljenju ponuda za nove poslove njegova reč je bila mnogo bitna. Isto tako i prilikom pripreme situacija o izvršenim radovima i faktura koje smo ispostavljali investitorima. Takođe, odobravao je i kontrolisao sve račune za plaćanje. Njegova obaveza je bila da zaštiti interes firme i zbog toga je sa nekima dolazio u sukob. Pored svojih glavnih zaduženja na njega su padale i sve obaveze vezane za tekuće poslove. Postupao je lukavo. Prihvatao je svako zaduženje, a kasnije bi nešto prenosio na druge, nešto bi prosto izbegao ali uvek je uspevao da pred direktorom ispadne i odan i uspešan. Takođe, direktoreve naredbe bi pokušavao da izmeni samo ako je siguran da je direktor raspoložen. U suprotnom sve je radio bespogovorno.
Nekoliko meseci kasnije, firma je dobila nekoliko novih poslova. Više nas prebačeno je u Jekaterinburg. Pretpostavljeni su mi bili Žile i novi direktor predstavništva. Moja saradnja je bila dobra i sa jedim i sa drugim. Međutim direktor predstavništva je bio arhitekta sa velikim iskustvom i svojom stručnošću i iskustvom rada u Rusiji zadobio je poverenje generalnog direktora. Žile je imao obavezu da i njega kontroliše i kad se ispostavilo da je to teško izvodljivo dolazili su u sukobe. Više puta generalni je u takvim situacijama zastupao inženjera, jer je njegovom stručnošću bio zadivljen. Žile je počeo da pada u drugi plan.
Osim toga trebalo je kontrolisati izgradnju jedng objekta u Čeljabinsku. Direktor je zamislio da Žile odčazi u Čeljabinsk i da kontroliše glavnog inženjera. Tačnije da sve iskontroliše povremenim odlascima na službeni put. Ideja je u startu bila nerealna. Žile je sve prihvatio misleći da će po starom receptu sve rešiti. Kad su se pojavili problemi, neke je rešavao neke gurao pod tepih. Onda se dogodilo da glavni inženjer proneveri novac i da bez reči napusti firmu. U isto vreme u Moskvi je počeo da radi inženjer Vasiljević koji je imao zadatak da proveri rad gradilišta u Čeljabinsku. On je utvrdio da je bilo više pronevera i uveravao je generalnog da je za neke odgovoran Žile. U Jekaterinburgu je jedan problematičan podizvođač takođe izneo neke optužbe na njegov račun. Poverenje koje je imao ozbiljno je poljuljano, on više nije odobravao plaćanja. Teško je podnosio to što je izgubio poziciju koju je imao. Pravdao se i dokazivao da nije tačno to što se govorilo o njemu. Naravno optužbe i nisu bile potkrepljene sa dovoljno činjenica. Više su to bile pretpostavke. Međutim usledili su novi udarci. Mnogo onih koji sa kojima je ranije dolazio u sukob sada krenuli sa svojim pričama. Vasiljević je hteo da preuzme posao pravljenja ponuda za nove poslove i za to Žile mu je bio smetnja. Pojavilo se mnogo onih koji hteli da ga se reše.
On je bio pod velikim pritiscima i teško se nosio sa time. Napisao je pismo generalnom direktoru tražeći da prekine radni odnos. Generalni nije ni odgovorio na taj zahtev. Ipak prilikom dolaska u Jekaterinburg, generalni je obavio razgovor sa njim i tražio je da nastavi da radi. Objašnjavao mu je kakve probleme firma ima i tvrdio je da mu je potreban sa drugom ulogom. Žile je prihvatio njegove sugestije. Nekoliko dana je bio smiren, međutim usledio je novi sukob sa direktorom predstavništva u Jekaterinburgu. Sutradan, je kupio kartu i otputovao za Beograd. Generalni je njegov odlazak doživeo kao izdaju.
Žile je kasnije više puta pokušavao da stupi u kontakt sa generalnim. Dolazio je u ofis u Beograd, razgovarali su. Neki su tvrdili da je hteo da se vrati u firmu, ali za generalnog direktora on više nije postojao. Naravno, njegovi protvnici su povećali broj optužbi na njegov račun, a one stare su preuveličavali. U tom je prdnjačio Vasiljević koji je preuzeo sve poslove koje je ranije obavljao Žile.

Goran

Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!